România s-a clasat mai sus ca Rusia! Aproape 70% din moldoveni consideră că relațiile cu patria mamă sunt foarte bune!

romania rusia moldova

Potrivit unui sondaj de opinie făcut public de International Republican Institute (IRI), efectuat în perioada 23 septembrie – 17 octombrie curent pe un eșantion de 1 514 persoane, România s-a clasat mai sus ca Rusia în preferințele geopolitice ale cetățenilor moldoveni.

Aproape 70% din moldoveni consideră că relațiile cu patria mamă sunt foarte bune, și doar 57% au răspuns că văd bune relațiile dintre Moldova și Federația Rusă.

Marja de eroare a sondajului este de 2,5%.

Experții observă o creștere semnificativă a încrederii cetățenilor moldoveni în statul român, iar motivele sunt la suprafață. Numărul tot mai mare a moldovenilor care dețin dubla cetățenie, construcția gazoductului de la Iași spre Chișinău, bunele relații dintre Președintele Iohanis la București și Premierul Filip la Chișinău, dar și investițiile sociale pe care le face guvernul român în Republica Moldova.

100 microbuze donate de Romania Modovei
96 de microbuze destinate transportului pentru elevi, donate de România pentru Republica Moldova – mai 2017

Dacă să enumerăm motivele de ce moldovenii pierd încrederea în Federația Rursă, la fel s-au adunat destul de multe. Faptul că Rusia nu respectă independența Republicii Moldova menținându-și trupele militare în regiunea SEPARATISTĂ transnistreană, embargourile pe care le-a impus exportatorilor de produse agricole din Moldova, dar și comportamentul agresiv al autorităților ruse în raport cu muncitorii noștii din Rusia, toate astea fac ca populația RM să pledeze pentru relații mai puternice cu Vestul în detrimentul cooperarii cu Estul.

Share on Facebook624Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here