Moldova se va intercontecta energetic România! Valoarea proiectului este de 270 de milioane de euro

pavel filip, klaus iohanis, moldova romania

R. Moldova va beneficia de suportul Băncii Europene de Investiții (BEI) pentru asigurarea interconectării electrice cu România. În acest sens, Guvernul Filip a aprobat astăzi inițierea negocierilor privind proiectul Contractului de finanțare între R. Moldova și BEI, în valoare de 80 de milioane de euro.

Ministru Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmâc, a menționat la ședința Guvernului că BEI urmează să acorde țării noastre un împrumut în valoare totală de 80 de milioane de euro.

„Resursele financiare vor fi utilizate pentru construcția unei stații back-to-back în Vulcănești și a unei linii de transport de 400 kV între Vulcănești și Chișinău, precum și pentru extinderea stațiilor de transformare de la Chișinău și de la Vulcănești. Astfel, va fi asigurată construcția și dezvoltarea infrastructurii necesare pentru interconectarea permanentă a rețelelor de transport de energie electrică din R. Moldova și România”, a menționat Calmâc.

Realizarea proiectului de interconectare a rețelelor de energie electrică dintre R. Moldova și România va spori nivelul de securitate energetică a republicii, oferindu-i accesul permanent la piața regională de energie electrică. Totodată, măsura va asigura prețuri mai bune la energia electrică pentru consumatori, argumentează ministrul.

Costurile totale pentru implementarea proiectului sunt estimate la 270 de milioane de euro.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here