Iulian Chifu: Jocul de șah cu Putin

joc de sah cu putin, rusia romania moldova

Anul 2017 s-a încheiat cu o partidă de șah în derulare între Chișinău și Moscova. Totul a început cu accesul selectiv al oficialilor ruși la Chișinău și Tiraspol și primirea la fel de selectivă a celor din Republica Moldova în Federația Rusă. A continuat cu umilirea oficialilor Republicii Moldova în vizită oficială la Moscova, cu precădere a celor implicați în anchete penale ce vizau transferurile și spălarea gigantică de bani prin Republica Moldova. A continuat cu persiflarea autorităților de către Dmitri Rogozin și interdicția intrării sale în Republica Moldova, prin declararea drept persona non grata, urmată de tentativa de răpire, ulterior de ucidere a lui Vladimir Plahotniuc de către serviciile secrete, apoi de zona infracțională legată de anumite servicii de informații ruse, pe fondul blocării de către Chișinău a oricărei participări a oficialilor Republicii Moldova în Rusia(cu excepția notabilă a Președintelui pro-rus Igor Dodon și a curții sale).

Arestarea lui Platon, demiterea și condamnarea procurorilor și executorilor implicați în spălarea de bani de peste 22 mld dolari(pe care nimeni nu și-o mai amintește, concentrându-se pe miliardul furat din bănci și acela cu beneficiari cerți, aflați unii după gratii, alții pe drum, alții încă nechestionați, ba chiar în poziții ministeriale) a fost urmată de o nouă mișcare, respectiv cererea de retragere a trupelor ruse din regiunea separatistă, blocarea și returnarea în Rusia a soldaților pentru trupele staționate ilegal în raioanele de răsărit ale Republicii Moldova și expulzarea celor implicați direct în războiul informațional al Moscovei. Totul a culminat cu rechemarea pe perioadă nedeterminată a Ambasadorului Republicii Moldova la Moscova, pentru consultări.

Cum se încheie mandatul lui Farid Muhametșin la Chișinău, m-am gândit că e o bună ocazie pentru a suspenda, pentru o perioadă, relațiile bilaterale și a le lăsa la un nivel de reprezentare mai scăzut, cum a semnalizat Chișinăul că-și dorește. Dar în jocul de șah cu Rusia lui Putin, gestul nu a venit, din contra, s-a anunțat deja succesorul ambasadorului rus, ba și vizita acestuia în Republica Moldova anterior preluării mandatului. Ca în cazul SUA, dar atunci la cererea lui Donald Trump, președintele deja ales, Vladimir Putin nu a marcat mișcarea de retorsiune împotriva Republicii Moldova cum nu a făcut-o împotriva SUA, după expulzarea a 35 de diplomați ruși în decembrie de către Barack Obama, decât mai târziu, când s-a convins că anunțata îmbunătățire a relațiilor din perioada electorală nu va avea loc.

La Washington, establishmentul american a reușit să reechilibreze voluntarismul prezidențial și a înlocuit cu profesioniști de prim rang, pas cu pas, pe toți oamenii cu care venise Trump în primă fază la Casa Albă. Existența anchetei privind ingerințele Rusiei în alegeri și implicările nelegale ale oamenilor din echipa electorală, apoi din cea de tranziție, în fine din prima echipă prezidențială Trump în manevre cu Rusia a făcut ca subiectul să fie închis și să urmeze mișcarea de retorsiune obligatorie pentru publicul intern rus, o mișcare care a însemnat plafonarea numărului de personal diplomatic american la Moscova, continuată cu declararea drept instituții străine a tuturor mass media și ONG-urilor americane și nu numai de la Moscova. Strategia de Securitate Națională a lui Trump închide subiectul definitiv, iar Rusia e considerată competitor, inamic chiar dușman al SUA.

Azi și Republica Moldova joacă șah cu Rusia lui Putin. Ba chiar cu Putin însuși. Acțiunile sale, inclusiv rechemarea ambasadorului său, arată că la Chișinău, chiar dacă e vorba despre un stat mai mic, oficialii și decidenții actuali nu suportă să fie călcat în picioare, în ciuda manifestărilor slugarnice ale lui Igor Dodon față de Țarul de la Kremlin. Legile legate de audiovizual și combaterea războiului informațional, strategia de contracarare a războiului informațional, toate au arătat hotărârea de a stabili liniile roșii ale ingerinței ruse și de a se detașa în formule de independență reală față de fosta metropolă, Rusia. Firește cu sprijinul Occidentului.

Absența mișcării de retorsiune arată că Putin e în plină partidă. Și a decis să temporizeze. Pasul pentru a obține scăderea nivelului reprezentării ar fi declararea ambasadorului actual rus drept persona non grata sau refuzul acreditării ambasadorului rus ce va să vină. Dar acestea sunt gesturi ofensive, care costă, nu unele normale, exercitate în legătură cu propria reprezentare la Moscova. Deci Moscova mizează, în pasul doi, că Chișinăul nu-și va permite încă un pas ofensiv. Mandatul de căutare/arestare pentru Vladimir Plahotniuc a fost respins ca politic și nesusținut juridic, deci ilegal, dar acest gest, din nou, inamical al Moscovei nu înseamnă decât că meciul continuă. Încă e meci de șah, dar nu se știe când nemulțumitul de cursul partidei ar putea pune mâna pe bâta de baseball.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here