(foto) Români care au imigrat în Statele Unite acum 100 de ani

La începutul anilor 1900, Ellis Island de pe costa vestică a SUA a devenit cel mai important punct în care au soosit imigranții Statele Unite, procesând până la 12 milioane de imigranți între anii 1892 și 1954.

Un fotograf amator, numit Augustus Sherman, care a lucrat în cadrul registrului de înregistrări a imigranților pe Insula Ellis, între 1906 și 1917, a fotografiat mai mulți imigranți care au ajuns aici.

Potrivit Bibliotecii Publice din New York, subiecții săi au fost cel mai probabil rugați să poarte cele mai bune haine pe care le aveau, iar printre aceștia se aflau pe lângă germani, olandezi, ruși și greci și doi bărbați români.

Aceste portrete uimitoare, publicate inițial în National Geographic în 1907, au fost readuse la viață și colorate de Jordan Lloyd de la Dynamichrome. Tehnica lui Lloyd include cercetări istorice pentru acuratețe, precum și retușări realizate de experți.

Primul dintre bărbații români a fost fotografiat în 1910 și este descris ca ”Român cu fluier”. ”Acest cojoc, o haină brodată cu mâneci realizat din piele de oaie este mult mai simplă decât versiunea purtată de ciobani, făcând-o o haină mai practică, folosită la muncă, sugerând că subiectul aparține clasei muncitoare, dată fiind și lipsa decorațiilor și pălăria de paie”.

„Vestea, cunoscută sub numele de pieptar, este purtată atât de bărbați, cât și de femei, iar vestele mai mici au fost făcute din piele de miel”.

Al doilea imigrant român fotografiat de Augustus Sherman a ajuns în SUA în 1906 și este un ”Cioban român”. ”Dominantă în fotografie este o haină tradițională de păstor, cunoscută sub numele de sarică. Făcută din trei sau patru piei de oaie cusute împreună, cu lână îndreptată spre exterior și care, în general, coboară până sub genunchi și poate fi folosită ca o pătură la dormitul în aer liber”.

„Pielea de oaie era de asemenea folosită pentru a face cojocul ciobanesc, o haină brodată cu mâneci, care avea ciucuri, benzi de piele și alte elemente decorative mici, adăugate. Acest model anume, dată fiind cantitatea de decorațiuni de pe el, nu era probabil folosit în scopuri practice”, scrie Business Insider.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here