Despre Bitcoin, pe larg: moneda mai valoroasă decât PIB-ul României

bitcoin., criptovaluta, paita valutara internationala

Am ajuns aici: despre Bitcoin vorbește aproape toată lumea despre cum doboară recorduri. Poate ai vrut să cumperi. Poate încă vrei. Oricum, ar putea fi istorică și ar trebui să știi ce-i cu ea.

Bitcoin este o monedă digitală descentralizată creată în 2009 de către Satoshi Nakamoto. Numele „creatorului” Bitcoin este mai mult un pseudonim pentru o persoană care a creat această monedă care a revoluționat modul în care industria financiară funcționează. Până în acel moment au mai existat alternative la o monedă convențională, cum ar fi protocoale de ecash sau chiar monede bazate pe algoritmul de hashcash (folosit și de către Bitcoin), dar niciuna dintre acestea nu a putut oferi ceva asemănator cu Bitcoin.

În 2008, Nakamoto a publicat o lucrare în care descria această nouă monedă digitală, adică Bitcoin. Lucrarea se numea „Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”. Pe acest sistem se bazează toate sistemele de criptovalute, adică toate monedele digitale existente.

O prezentarea succintă s-ar rezuma la modalitatea „peer-to-peer” (de la egal la egal) în care funcționează Bitcoin, adică fiecare sarcină este împărțită în acest blockchain, astfel că plățile să fie trimise fără ca o instituție să reglementeze aceste transferuri. Bitcoin reprezintă o soluție la comerțul pe internet, și nu numai, iar ideea a pornit de la acest principiu de tranzacție ireversibilă, descentralizată (adică o instituție nu o poate reglementa) și complet transparentă (oricine poate vedea orice tranzacție desfășurată în blockchain, dar nimeni nu știe cine deține acel „wallet”).

Prima versiune a Bitcoin apare pe Sourceforge în 2009. Implicarea lui Nakamoto se oprește în 2010 după ce achiziționează domeniul bitcoin.org și colaborează cu alți dezvoltatori. Primul block de Bitcoin a fost minat la începutul lui 2009.

Data exactă e 3 ianuarie 2009, când Nakamoto a lăsat un mesaj cel puțin reprezentativ: „The Times 3 January 2009 Chancellor on brink of second bailout for banks” (acest citat face referire la o știre din aceeași dată în care cancelarul Alistair Darling se afla la limita unui nou colaps financiar). Primul block din blockchain a fost minat, iar câștigul a fost 50 bitcoini.

Cum funcționează Bitcoin și cum poți mina – continuare

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here