Acasă Fapt divers 10 idei practice care vă vor ușura adaptarea copilului la grădiniță

10 idei practice care vă vor ușura adaptarea copilului la grădiniță

copil gradinita, educatie moldova, mame copii

Mulți psihologi consideră că vârsta ideală pentru grădiniță este 3 – 4 ani, atunci când copiii deja vorbesc, își pot exprima dorințele și necesitățile, au abilități necesare pentru a se autodeservi, alții afirmă că copiii se adaptează mai ușor la 1 an și 8 luni – 2 ani. La această vârstă este ușor să te înțelegi cu ei fiindcă ei încă nu percep bine ce se petrece în jurul lor, pe când un copil de 3 ani foarte bine percepe că acasă cu mama este mai bine.

Vedeți mai jos 10 pași, pentru o adaptare mai blândă a copilului la grădiniță, acceptați de psihologi cât și de pedagogi și educatori:

1. Liniștim mămica. Nu tratați grădiniță că pe o gaură neagră, unde îți duci copilul și nu știi ce i se va întâmplă. Țineți minte că emoțiile dvs se reflectă în comportamentul copilului, așa că înainte de a începe procesul de adaptare a copilului, efectuați un inspir și expir adânc, alungați toate gândurile, temerile și emoțiile negative, iar pentru a face față acestor stări de neliniște, enumerați pentru sine toate avantajele pe care le va oferi grădiniță copilului dvs., dar și întregii familii.

2. Regimul copilului. Sincronizați timpul și regimul cu cel de la grădiniță. Pas cu pas, schimbați micuțului regimul zilei, asemănându-l la maxim cu regimul zilei de la grădiniță. Astfel veți micșora numărul momentelor stresante. Copilul trebuie să se trezească devreme (aproximativ la 7:00), să facă nani la 13:00 și orarul meselor să fie identic cu cel de la grădiniță.

3. Pregătiți copilul. Povestiți copilului ce înseamnă grădinița, câți prieteni își va face acolo, la ce activități și jocuri interesante va participa. Dar cel mai bine ar fi să faceți o vizită pentru familiarizare cu locul, educatoarea și noii colegi. Demonstrează tu primo încredere în personalul grădiniței, nu criticați educatoarea și nici locul. Aduceți copilul la grădiniță atunci când copii ies la plimbare, că el să vadă cât de vesel zburdă viitorii lui prieteni. Nu planificați pentru perioada de adaptare niciun vaccin, vizită la dentist și alte proceduri medicale, care pot afecta psihicul copilului. Încurajează-l să-și facă prieteni, să discute cu alți copii, organizați întâlniri cu alți copii de vârsta lui. Obișnuiți copilul să rămână și în altor adulți care aveți (bunici membri familiei, prieteni).

5. Nu mințiți! Este binevenit că copilul să cunoască adevăratul motiv, din care cauza este dus la grădiniță: pentru că mamă trebuie să meargă la serviciu, că nu mai poate sta cu el acasă, spuneți-i că deja e un copil mare și deștept, care înțelege multe lucruri, pentru că trebuie cineva să aibă grijă de el cât mamă e la serviciu. Dați-i de înțeles copilului că aveți încredere în el, că-i înțelegeți emoțiile și știți că-i va fi dor de mami. Asigurați-l că și mamei îi va fi dor de el. Teamă de a rămâne singur este una dintre cele mai mari temeri ale copiilor. Copilul trebuie să știe că nevoile lui sunt respectate, că sentimentele lui sunt importante pentru voi. Niciodată să nu plecați pe furiș și întotdeauna să ziceți când va veți întoarce.

6. Program și rutine. Prezintă-i mersul la grădiniță ca pe ceva normal, ce toți copiii fac. Îi poți spune că așa cum adulții merg la serviciu, copiii merg la grădiniță. Implică-l și pe el în pregătirile pentru grădiniță. Mergeți împreună să cumpărați hăinuțe pe care le va purta la grădiniță, încălțăminte pentru grupă sau rucsăcel. Astfel acesta va deveni un eveniment pe care îl așteaptă cu nerăbdare.

7. Ia-l mai devreme de la grădiniță în primele zile. În prima perioadă lăsați copilul la grădiniță nu mai mult de două sau trei ore, apoi treptat amânați preluarea cu câte o oră.

8. Încurajarea. Vorbește cu cel mic și spune-i că înțelegi. Nu glumi pe trăirile lui, nu-l lua peste picior. Stabilește un dialog cu el, pornind de la următoarea situație: ce ar face un personaj din povestea lui preferată zi de zi. Încurajează-l să povestească și el despre ce a făcut la grădiniță.

9. Despărțirea de copil NU trebuie fie de dramatism. Nu plângeți și îmbrățișați-l ca de obicei. Nu plecați pe furiș, deoarece se va simți abandonat. Un sărut cald din partea mamei face mult decât orice. Asigurați-l că nu veniți târziu după el, repetați în mod constant că îl iubiți. Petreceți cât mai mult timp cu el în afara grădiniței și, foarte important: Nu vă întoarceți din drum, chiar dacă el începe a plânge!

10. Spune-ți copilului de mult îl iubiți. Dragostea și afecțiunea mamei vor fi primele lucruri de care îi va fi dor. Nu uitați mereu de vorbe dulci, mulți pupici și îmbrățișări.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here